Kod Yazim Kurallari

Java derslerine devam etmeden önce, programlamada ciddi öneme sahip olan bir konuya deginmek istedim. Bu yazida “Kod yazim kurallari neden önemli?” ve  “Kod yazim kurallari nelerdir, nelere dikkat etmek gerekir?” gibi sorulara cevap bulacaksiniz.

kod yazim kurallari

Öncelikle, bir programci programlama yaparken kodun okunabilir olmasina dikkat etmelidir. Okunabilir kod nedir diyecek olursaniz; okunabilir kod, kodu yazanlarin ya da kodu yazanlar disindaki program gelistiricilerin projeyi incelediginde ne ise yaradigini anlayabildigi, fonksiyon ve degisken adlandirmalari, girintileri ve satir bosluklari ayarlanmis, anlasilir yorum satirlari olan koddur.

Okunabilir kod yazmak için belli bir aliskanliga sahip olmaniz gerekir. Kod yazim kurallarini derse baslamadan önce anlatmak istedim ki, baslangiçtan bu aliskanliga sahip olursaniz ileride siz rahat edersiniz.

Okunabilir, kod yazim kurallarina uygun kod yazmak belki projenin çalismasini etkilemez; ancak neredeyse projenin çalismasi kadar önemlidir. Biliyorsunuz ki proje bitse de, ileride projede degisiklikler olmayacagini garanti edemezsiniz. Dolayisiyla bir takim seyler eklemek için, projenin kaynak kodlarina geriye dönüp bakmaniz, kodlari anlamaniz gerekebilir. Buna ek olarak bu projede birden fazla kisi çalisiyor olabilir ve çalisan kisilerin bu kodlari anlamasi gerekebilir. Yazilan kodun karmasikligi övünülecek bir durum degildir. Aksine ne kadar hizli kod yaziyor olursa olsun, basarisiz bir programlamacidir.

Kod yazim kurallarina uymak ayni zamanda, kod parçalarinin kullanabilirligini de arttirir. Kodu fonksiyonlar ya da metotlar halinde yazmak, ayni isi yapan kodlari tekrar tekrar yazmanizi engeller ve veriminizi arttirir.

Kod yazim kurallarina gelecek olursak;

Isimlendirmeyi iyi yapin:

  • Isimlendirmede Türkçe karakter kullanilmamasina dikkat etmek gerekir.
  • Isimler degiskenlerin kullanim amacina uygun olmasi gerekir.
  • Yazmasi uzun olur diye düsünüp degisken isimleri kisaltilmamalidir.
  • Döngü degiskenleri disinda tek ya da iki harfli degisken isimleri seçmek yanlis bir tercihtir. (i,j,k,l,m,…gibi degisken isimleri döngüde kullanilabilir.)
  • Sinif adlari; büyük harfle baslar ve birden çok kelime içeren sinif adlandirmasi yapilacaksa her bir kelimenin bas harfi de büyük yazilmalidir. (Bitkiler,BitkiCesitleri,… )
  • Fonksiyon(metot) adlari; küçük harfle baslar ancak birden fazla kelime içerirse diger kelimeler büyük harfle baslamalidir.(hesapla,toplamaYap,…)
  • Özellikle büyük projelerde, degisken isimlerinin degiskenin veri tipini ifade eden bir harfle baslamasi tercih edilir.(enum yapisi için eDegisken, integer için iDegisken, float için fDegisken,…)

Girintiler ve Bosluklari iyi ayarlayin:

  • Biçimli, güzel görünümlü kod yazmaya özen göstermek gerek. Açilan parantezin kapandigi yere dikkat etmek gerekir. Eclipse’de girinti, çikintilarin ve bosluklarin düzenli olmasini saglayan “Format” özelligi vardir. Bu konu da sik basvuracaginiz bir özellik.
  • Bir kod baska bir kod blogunun içindeyse mutlaka bir tab’lik alan sagda olsun.
public class Main {
      public static void main(String args[]){
           System.out.println("Hello Java!");
       }
}

Kodlarinizi yazarken siniflara ve metotlara ayirin:

  • Gelistirdiginiz algoritmalari metotlar içinde yazarsaniz, ileride ayni algoritmayi kullanmak istediginizde sizin için kolaylik olur.
  • Metotlari yazarken, her bir metot bir isi yerine getirsin. Yalinliktan yana olun. Emin olun bu isinize yarayacaktir. 
  • Kisa kisa metotlar yazmak hata yapma oraninizi azaltacagi gibi, hatalarinizi da daha kolay bulmanizi saglayacaktir.

Açik ve anlasilir yorumlar yazin:

  • Mutlaka yazdiginiz her fonksiyona fonksiyonun ne is yaptigini anlatan açiklayici yorumlar yazin.
  • Kod parçaciklarina yaptiginiz yorumlar, sizin disinizdaki program gelistiricisinin anlayabilecegi ve sizinde ileride bakip anlayacaginiz sekilde olmalidir.

Yaziyi bitirmeden önce sunu aklinizdan çikarmayin, bahsettigim kod yazim kurallari yazili, mutlaka uyulmasi gereken kurallar degildir. Bu kurallara uygun yazmasaniz da kodlariniz çalisir ancak bu sizi iyi programci yapmaz. Iyi bir programci olmanin yolu anlasilir, okunakli ve kod yazim kurallarina uygun kod yazmaktan geçer.

Kod yazarken belirli bir yazis biçimi belirleyin ve ona sadik kalin. En önemlisi programlamayla kalin… 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir