Java Programlama Diline Giris “Merhaba Java”

Java Hakkinda Kisa Bilgi

Java Sun Microsystems mühendisi James Gosling tarafindan gelistirilmistir. Bu programlama dili nesneye yönelik ve yüksek seviyeli bir dildir. Java ile yazilan uygulamalar, bilgisayar mimarisine bagli olmadan herhangi bir Java Virtual Machine’de çalisabilir. Ayrica java ile programlama yaparken daha yazma asamasinda iken bazi hatalari fark etmek mümkündür. Bununla birlikte, derleme(compile) yapmadan önce fark edilmeyen hatalar derlemeden sonra exception olarak yakalanir ve hatanin hangi satirda oldugunu, nereden kaynaklandigini bile ayrintili sekilde ögrenmemize olanak saglar. Unutulmamasi gereken önemli özelliklerden biri de, java ile yazilan uygulamalara virüs bulasamaz. Güvenilirdir.

Java dilinin kullanim alanlari; web sunuculari, mobil cihazlar ve kurumsal uygulamalardir.

Java için Gerekenler

Java ile kod yazmak ve çalistirmak için bilgisayariniza indirmeniz gereken bazi programlar vardir. Asagidaki linklere tiklayarak rahatlikla gerekli programlari indirebilirsiniz.

  • IDE (Integrated Development Environment): Uygulama gelistiricisinin isini kolaylastiran, derleyici, kaynak kod editörü ve debugging mekanizmasi bulunan gelistirme ortamidir. Aslinda dili sevip sevmemekte, IDE’nin payi büyüktür. Java için sik ve en çok kullanilan iki tür IDE vardir; Eclipse ve Netbeans. Ben Eclipse’ten yanayim. Ama elbette neyi kullanacaginiza kendiniz karar vereceksiniz.
  • JDK (Java  Development  Kit):  Java kodlarini derlemek için gelistirme ortami sunar. JDK'yi indirmek için buraya tiklayabilirsiniz. JRE’yi de buradan indirmeniz mümkün.
  • JRE (Java RunTime Environment):  Java kodlarini çalistirmak için gereklidir. Içerisinde Java Virtual Machine(JVM) bulunur.  JRE'yi indirmek için  tiklayip, bilgisayariniza uygun JRE ‘yi seçebilirsiniz.

Tüm bu bilesenleri kurduktan sonra, programlama dillerinin bir klasigi olan “Merhaba Dünya” yazabiliriz.

Adim adim gidelim ve ögrenelim:

  1. Adim: Öncelikle yeni bir proje olusturmamiz gerekiyor.  File->New->Java Project sekmelerine sirayla tiklayin.
    java eclipse
     
  2. Adim:  En son Java Project’e tikladigimizda önümüze gelen ekranda Project name kismina istediginiz proje ismini verebilirsiniz. Ben "Merhaba Java" dedim. Sonrasinda Finish’e tiklayin.
    java eclipse
     
  3. Adim: Solda, olusturdugunuz "Merhaba dünya" projesine sag tiklayip New->Class seçeneklerine sirasiyla tiklayin.
    java eclipse
     
  4. Adim: Açilan ekranda Name kismina “Main” girin ve Finish’e basin. Unutmadan söylemek gerek, “Main” girmeniz zorunlu degil kurallara uygun herhangi bir isim verebilirsiniz.
     
  5. Adim: Önünüze söyle bir ekran çikacaktir.
    java eclipse kurulumu

     
  6. Adim: Sira son adima geldi. Asagidaki kod parçasini yazin ve CTRL+F11 tusuna basin. Console’da “Merhaba Dünya” yazisini göreceksiniz.
    public class Main {
            public static void main(String args[]){
                System.out.println("Merhaba Dünya");
            }
    }
    

    java eclipse kurulum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir