Sosyal Aglarda Veri Madenciligi

Sosyal Aglarda Veri Madenciligi

Sosyal Ag Nedir?

Sosyal ag kavrami, özellikle web 2.0’dan sonra ne oldugu dogru sekilde anlasilmis, dilimize girmis bir kavramdir. Kisilerin tanidigi veya tanimadigi kisilerle etkilesime geçebildigi, içerik üretebildigi, kendi dünyasini kurdugu bir ortamdir.

Web 2.0’la beraber internette pek çok alanda gerek programlama ve tasarim gerekse web sitelerinin yapisal olarak büyük degisime gitti. Içerigini site sahiplerinin veya editörlerin olusturduklari internet sayfalari yerine, internet sayfasi kullanicilarinin içerik üretmesi yapisal olarak web 2.0’in temelini olusturdu. Internet siteleri artik sadece ortami olusturup, gerisini kullaniciya birakiyordu.

Facebook, flickr, friendfeed, myspace, twitter, youtube, blogger, linkedin, google+ gibi siteler bu temel üzerine kuruldu.

Sosya Aglar

Internet kullanicilarinin birbirleriyle tanismasi, irtibata geçmesi, içerik paylasiminda bulunmasi, tartisma ortami olusturmasi ve ortak ilgi alanlarindaki kisilerin bir araya gelebilecegi gruplar olusturmasi amaciyla olusturulan internet siteleri sosyal aglar olarak tanimlaniyor. Ülkemizde oldukça popüler olan Facebook ve Twitter bunun en iyi örnekleridir. Ayrica kisilerin is networkunu genisletebilecegi Linkedin is dünyasinin en önemli sosyal agidir.

Veri Madenciligi Nedir?

Bilgi çaginda yasadigimiz günümüzde etrafta milyonlarca veri var, aslina bakarsak bu milyonlarca veri bir bakima da milyonlarca çöp veriyi beraberinde getirir. Ise yarar veriyi, bu çöp veriden çikarmak oldukça önemlidir, ise yarar veriyi bu çöp yiginindan kurtaran seydir veri madenciligi.

Eldeki temiz ve kullanilabilir veri çok degerlidir, bu temiz bilgi sayesinde tahminlerde bulunabilir, gelecekteki operasyonel durumunuzu modelleyebilir, kaliteli ve ise yarar ürünler ortaya çikarabilirsiniz.

. Sosya Aglar

Eldeki verilerden saglikli çikarimlarda bulunabilmek için birçok sirket datawarehouse , data mining birimlerini kurmustur.

Bu birimler bilgi ve teknoloji çaginda müsteri memnuniyeti, müsteriye özgü kampanya modülü, churn veya upsell yapacak müsterilerin tespiti, stratejik reklam verimi açisindan önemlidir.[1]

Veri madenciliginin önemi son yillarda sirketler tarafindan yeterince anlasilmistir, bundan çok degil 5-6 sene önce sirketler müsterilerine müsteri gözüyle degil, abone gözüyle yaklasirlardi, gelisen teknoloji ve inovasyon sirketlerini yeni arayislara yöneltti ve veri madenciliginin önemi herkes tarafindan anlasildi.[2]

Sosyal aglarda veri madenciligi nasil yapilir, sosyal aglardaki veri madenciliginin önemi ve katma degeri nasildir?

Sosyal aglarin herkes tarafindan kullanildigi bir gerçek, 70 milyonluk ülkemizde 26 milyonluk, 7 milyarlik dünyamizda ise 650 milyonluk facebook kullanicisi varken veri madenciligi için en önemli alanlardan biri sosyal aglar.[3]

Sosyal aglar, milyonlarca degisik insanin davranislarina iliskin oldukça fazla bilgi içermektedir. Bu davranislarin, etkilesimlerin analiz edilmesi üzerinden predictive tahminlere varilabilir.[4]

Sosya Aglar

Gerçeklesen sosyal iletisim çok büyük boyutta oldugundan, kullanilabilir ve faydali bilgiyi içinden seçme veri madenciligi sayesinde yapilir. Veri madenciligi teknikleri sayesinde davranislara özgü analizler sonucu kiymetli veriler ortaya çikarilir.

Insanlarin sosyal aglarda ürettigi devasa veriyi , devamli takip etmek, izlemek, dinlemek ve bundan ise yarar veriler üretmek modern bir veri madenciligi örnegidir.

Bu sayede sosyal aglar, sirketlerin alternatif bir müsteri kanali olarak CRM uygulamasinda kendilerine yer bulur.[5]

Sosyal Aglarda Veri Madenciligi Neden Önemlidir?

  • Kisilerin davranislarini önceden tahmin edebilir , böylece geri dönüsü yüksek pazarlama faaliyetleri gerçeklestirebilir, hedeflerine ulasabilirsiniz.
  • Kisilerin tercihleri ve ilgi alanlarini bilerek müsteri ile bire-bir iletisim kurmalarini saglayabilirsiniz.
  • Potansiyel müsterilerinizi tahminleyebilirsiniz.
  • Geri dönüsümü yüksek reklam kampanyalari olusturabilirsiniz.
  • Müsterilerinizi daha iyi tanimlayabilir, onlara özel olduklarini hissettirebilirsiniz.

Sosyal Aglarda Veri Madenciligine Bir Örnek:

.

Online oyun üreticisi olan bir sirket örnegini ele alalim. Bu sirket online oyun çözümü sundugu için internet üzerinde faaliyet gösteriyor. Hedef kitlesi ise internette oyun oynayan herkes.

Bunun için bir reklam kampanyasi düzenlemek istiyor, reklam kampanyasinin dönüsünün en iyi sekilde olmasi için çalismaya basliyor.

Yogun kullanimi oldugu için sosyal aglara yöneliyor, Facebook’ta reklam vermek firmayi cezbediyor. Yüksek dönüsüm elde etmeyi hedefledigi için kendi müsterisi olmaya en uygun segmente bu reklamlari göstermek istiyor.

Reklamlarin sadece bu segment grubuna görüntülenmesi oldukça önemli, bunun için Facebook’taki veri madenciligi teknikleri devreye giriyor. Ilgili online oyun firmasi ,her gün facebook’a giren , günde yarim saatinden fazlasini facebook’ta oyun oynayarak geçiren 15-30 yas arasindaki, paylasim orani yüksek kisileri hedef kitlesi olarak seçiyor ve reklamlari sadece bu kisilere gösteriliyor.

Ve geri dönüsümü yüzde 60.

Eger ki veri madenciligi yapilmasaydi , online oyun üreticisi firma bütün kullanicilara bu reklami yapsa hem reklam maliyeti bir hayli olacak ve geri dönüsümü çok düsük seviyelerde kalacakti.

 

ÖZET

Sosyal aglari pazarlama mesajlari yaymak veya varolan/ potansiyel müsterilerle daha iyi baglar kurmak için kullanmayi düsünmek normal, ek olarak sosyal aglarin uzun dönemde daha efektif ve güçlü birer araç olarak kullanilmasi için yapilmasi gereken, veri madenciligi yaparak müsteriyi takip etmek, dinlemek ve etkilesime geçmek.

KAYNAKÇA

  • [1] http://nd.edu/~dddas/Papers/AlexPawlingDissertation.pdf
  • [2] http://www.anderson.ucla.edu/faculty/jason.frand/teacher/technologies/palace/datamining.htm
  • [3] http://techcrunch.com/2010/04/21/facebook-500-million-visitors-comscore/
  • [4] http://mashable.com/2011/02/25/data-mining-social-marketing/
  • [5] http://www.thearling.com/text/whexcerpt/whexcerpt.htm

.

Murat YILMAZ

7 thoughts on “Sosyal Aglarda Veri Madenciligi

  1.  @mehmet suya sabuna dokunmadan bir makale yaz da belki baskalari da faydalanir.

  2. bir konu suya sabuna dokunulmadan ancak böyle anlatilablir. Veri madenciligi yapabilmek için sosyal aglanrdan hangi tipte bilgiler toplanabilir. Nasil toplanir? Bu konularda da bilgi paylasilmali 

  3.  Baslangiç seviyesinde Microsoft Sql Server için Business Intelligence Development Studio’yu deneyebilirsiniz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir