Windows Form Uygulamalarini IIS ile Nasil Publish Edebiliriz

Windows Form Uygulamalarini IIS ile Nasil Publish Edebiliriz.

Arkadaslar merhaba, bu makalemiz Windows form uygulamalarimizi iis yardimiyla publish etme ve publish ettigimiz uygulamalarda versiyon numarasi sayesinde update yapabilme ile ilgili olacaktir.

Öncelikle hazirladigimiz Windows form uygulamamamizi publish edebilmemiz için bilgisayarimizda IIS(Internet Information Service) programinin yüklü olmasi gerekmektedir. Bu programi (Denetim Masasi>Programlar ve Özellikler>Windows Özelliklerini Aç veya Kapat (Windows 7 için)) menüsünden kurabilirisiniz. (Program Kurulumu ile alakali olarak “yazilimmutfagi.com” sitesini arastirmanizi öneririm).

.

IIS programini kurduktan sonra olusturdugumuz form uygulamasinin üzerine sag tiklayarak publish seçenegini seçmemiz gerekmektedir.

Ardindan, “publish uygulamasini nereye çikartmamiz gerektigi” sorulacak. Tahmin edebilecegimiz üzere publish olayi için sistemin publish sayfasi gibi bazi dosyalar hazirlamasi gerekmekte. Biz bu dosyalari örnek olarak kendi localhost’ umuz da yayinlayacagiz. Bunun için browse seçenegini seçerek, “default web site” dizinine yeni bir uygulama olusturuyoruz.

Bu uygulama buraya olusturdugu zaman iis’ in “C:” sürücümüz altinda bulunan “inetpub>>wwwroot” dizinine uygulamaya verdigimiz isimle bir klasör açtigini görecegiz.

IIS te olusturdugumuz (Resim – 2 ) bu uygulama seçilerek aç butonuna tikliyoruz. Uygulamamizin online kullanimini isteme ihtimaline karsilik “Yes, this application is avaliable online or offline” seçenegini isaretleyerek “next” diyoruz ve “finish” butonuyla publish islemini tamamlamis oluyoruz. Karsimiza gelen Explorer penceresinin adres satirina bakarsak http://localhost/yazilimmutfagi/publish.htm adresinde uygulamamizin download sayfasini göreceksiniz.

Update olayi içinse yine projemizin properties ksimina gelerek publish özelligini seçiyoruz.

.

Karsimiz “Install Mode Settings” basligi altinda “application files, prerequsistes, updates, options” seçenekleri gelecektir. Bu seçeneklerden update olayi ilgili diger ayarlamalari yapabilmektesiniz. Burada “automatically increment revision with each publish” seçenegi yaptgimiz her uygulamada uygulamamizin versiyon numarasini birer birer otomatik olarak artmasini saglar. Biz update seçenegine tikliyoruz.


Yukaridaki Resimdede görüldügü gibi siyah olarak isaretlenmis yer uygulamamizin update edilebilecek en küçük versiyonunu gösterir. Kirmizi olan yer ise uygulamamizin güncelleme yapabilmesi için yeni dosyalari nereden alacagini gösterir. Biz burada IIS üzerinde olusturdugumuz uygulamamizi seçiyoruz. Bu degisiklikleri yaptiktan sonra tekrar publish ekranina (Resim -5) geliyoruz ve “Publish Now” butonuna tikliyoruz. Daha önceden bilgisayarimiza ilk kurdugumuz uygulamamizin baslat menüsünde ki kisayoluna tikladigimiz zaman bize yeni bir güncelleme oldugunuz soracagini görecegiz.

. .

4 thoughts on “Windows Form Uygulamalarini IIS ile Nasil Publish Edebiliriz

  1.  Bu olayi ftp üzerinden nasil yapabiliriz. Denemelerim hep basarisiz oldu. Mesala ayni ekran 

    http://www.xxx.com/Uygulama buraya girip yükleme yapacak güncelleme oldugundada otomatik güncellemeleri alacak. Bunu anlatabilirmisiniz. Tüm denemelerimde malesef hata aldim. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir