Microsoft Report Viewer

Merhabalar bu makalemizde raporlama (grafik islemleri, excel dökümleri gibi) konusunda çok sik kullanilan “Report Viewer” özellliginden bahsedecegiz. Aslinda çok sik kullanilan yapilardan biri “Crystal Report” yapisidir, fakat bu makalemizde Visual Studio programi üzerinde default olarak gelen “Microsoft Report Viewer”dan bahsedecegiz.

Öncelikle projemize formumuza ekledikten sonra “ToolBox” içerisinden “Reporting” basligi altinda bulunan “Report Viewer” nesnesini ekliyoruz.

. ReportViewer

Eger kullanacagimiz raporlama ekraninin altinda baska amaçla konmus herhangi bir nesnemiz bulunmayacaksa Report Viewer nesnesinin “dock in parent” özelligini kullanarak form nesnemizin tamamina yayabiliriz.

ReportViewer

Formumuzda bulunan rapor sayfamiz hazir simdi sira raporumuzu dizayn etmekte. Projemize sag tiklayarak “add new item reporting report wizard” yolunu takip ederek rapor sayfamizi projemize ekleyelim. Karsimiza gelen ekrandan (Data Source Configiration Wizard) ile rapor sayfamizi DB’ ye baglayalim.

ReportViewer .

Karsimiza gelen “Arrange Fields” ekranindan raporumuzda kullanilacak olak ana basliklari kolnlarin basina yada sagina iliskilendirebilecek sekilde yerlestirebiliriz. Yine ayni ekranda bulunan values kismina ise database imizde bulunan degerlerimizi tasima yolu ile yerlestirmemiz lazim. Sirada ki sayfaya geçtigimiz zaman report wiever üzerinde default olarak bulunan sitillerden istedigimizi seçebiliriz.ve iste rapor sayfamiz hazir. Koln basliklari database üzerinde bulunan sekilde gelmistir ki bu kisimlarin normal textbox lardan fazla farki yoktur. Yani istedigimiz takdirde bu basliklari kendi istegimiz dogrultuda degistirebiliriz Projemizi debug etmeden önce tekrar formumuzun design kismuna gelerek rapor ekranimizda olusturdugumuz R.W’ yi raporumuza göstermemiz gerekmektedir.

ReportViewer

Simdi isterseniz report dosyamiza grafik eklemeden bahsedelim formumuzun design kismindayken toolbox içerisinden chart nesnesini ekleyelim ve grafik tipini seçelim.

Grafigimiz ekrana geldikten sonra report data içerisinden grafigini olusturmak

ReportViewer .

Istedigimiz degeri sürükleyerek alt tarafta bulunan ve “drop data fields here” yazan alana birakalim.

ReportViewer

Basit olarak grafigimiz hazir. Garfik özelliklerinden istedigimiz her türlü ayari yapmamamiza ki buna dataset ayarlari dahil sistem izin vermekte. Umarim bu bilgiler isinize yarar ve yazilim hayatinizda kolayliklar saglar.

.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir