Excelde Düsey Ara (VLOOKUP) Fonksiyonu ve Kullanimi

Excelde Düsey Ara (VLOOKUP) Fonksiyonu ve Kullanimi

Excel’de en çok kullanilan fonksiyonlardan birisi “düseyara” fonksiyonudur. Bu fonksiyon ile bir tablo dizisinde bulmak istedigimiz kolonu bulur ve o satirdaki istedigimiz kolonu yanina yazdirabiliriz.

Excelde bir hücreye gelip = VLOOKUP yada = DÜSEYARA yazdigimizda asagidaki gibi bir görünüm yazim sekli karsimiza çikar :

VLOOKUP(lookup_value, table_array, col_index_num, range_lookup)
DÜSEYARA(bakilan_deger,tablo_dizisi,sütun_indis_sayisi,aralik_bak)

  • lookup_value =  bakilan_deger  = “ tablo dizisinde aramak istedigimiz degeri seçeriz”
  • table_array  = tablo_dizisi = “arama yapacagimiz tablo dizisini seçeriz”
  • col_index_num = sütun_indis_sayisi = “tabloda eslesme bulundugu takdirde kaçinci sütündaki veriyi istedigimizi seçeriz.”
  • range_lookup = aralik_bak = 0 yada 1 degeri seçilir. 0 seçilirse; tabloda aradigimiz deger tam olarak eslesiyorsa deger döndürür. 1 seçilirse bakilan degerden küçük olan sonraki en büyük deger döndürülür.

Buradaki en önemli nokta bir degeri herhangi bir tablo dizisinde ararken, arayacagimiz o deger tablonun ilk sütununda aratilmalidır.

Bir örnekle pekistirirsek  :

Tablo 1’de ad ve sira_no’muz olsun, ayni sekilde tablo 2’de soyad ve sira_no’ su olsun. Tablo 1’de isimlerin yanina ayni sira_no suna sahip soyad’lari bularak yazdirmak istersek fonksiyonumuzu asagidaki gibi yazmaliyiz.

Tüm satirlar için yazilan formüller ve sonuçlari asagida görebilirsiniz. C3 hücresine bir kere fonsksiyonu yazdiktan sonra asagidaki dogru imlecin sag alt kulakçigindan tutarak çekerseniz tüm satilara dinamik olarak fonksiyonu uygulamis olursunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir