Java’da Akis Kontrol Mekanizmasi (If-Else Kosul Yapisi)

Java’da Akis Kontrol Mekanizmasi (If-Else Kosul Yapisi)

Belirli kodlari belirli kosullara bagli olarak çalistirmak istedigimizde, bu islemi if ve switch deyimleri kullanarak yapabiliriz. Bu yazimda if-else yapisini anlatacagim. if-else kosul yapisi programlamada çok sik kullanilan bir deyimdir. if-else dongu degildir. Bu hususun karistirilmamasi gerekir.

Tüm programlama dilerinde if-else yapisinin mantigi aynidir. Ancak söz dizimlerinde(syntax) ufak farkliliklar vardir. Kontol yapisi if ile baslar, kosullarin sayisina göre; else if ya da else ile devam eder. Sadece bu olursa sunu yap gibi bir durum var ise de “if” sözcügünü kullanip süslü parantezlerle ({}) islemleri kapatiriz.

if(kosul) 
{ 
    islem ya da islemler 
}

Görüldügü gibi if yapisi çok basittir. if(kosul) buraya saglanmasi gereken kosul, bu kosul saglanirsa yapilmasi gereken islemler süslü parantezin içine yazilir. Bir örnekle açiklayalim. Basit bir kod yazalim. Kodun amacini su sekilde açiklayabiliriz. Kullanicinin bilmedigi 1 ile 10 arasinda bir sayi tutulsun ve kullanici sayiyi tahmin etmeye çalissin.

 

import java.util.Scanner;

public class Main {
	public static void main(String[] args){
		Scanner s = new Scanner(System.in);
		int x=5;
		int y;
		System.out.println("Bir sayi belirlendi!");
		System.out.println("Bir sayi girerek sayiyi tahmin etmeye çalisiniz :");
		y = s.nextInt();
		if(x==y){
			System.out.println("Sayiyi bildiniz!");
		}
	}
}

Bu kodda kullanicidan sayiyi almak için Scanner sinifini kullandim. Ilerki yazilarimda Scanner sinifinin kullanimindan bahsedecegim. Su anda “if” yapisina odaklanalim. Tutulan sayi 5, eger kullanici 5’ten farkli bir sayi girerse program hiç bir sey yapmayacak ancak 5 girdiginde console a “Sayiyi bildiniz!” yazacaktir.

Diyelimki, program 5’ten farkli bir sey girdiginde “Üzgünüm sayiyi yanlis tahmin ettiniz!” yazmasini istiyoruz. Bu durumda bir else ya da else if eklememiz gerekecek.

if(x==y){
		System.out.println("Sayiyi bildiniz!");
	}else{
System.out.println("Üzgünüm sayiyi yanlis tahmin ettiniz!");
	}

ya da else if kalibini kullanip if’in içine kosul belirtip;

if(x==y){
		System.out.println("Sayiyi bildiniz!");
	}else if(x!=y){
System.out.println("Malesef  sayiyi yanlis tahmin ettiniz!");
	}

yazarak istedigimiz programi yazabiliriz. Do-while döngüsünü de ögrendikten sonra programda, sayiyi tahmin edene kadar soruyu sormasini saglayabiliriz.

Eger if, else if veya else'den sonra çalismasi gereken kod bir tane ise { } parantezlerini kullanmak da gerekmez. Örnegin;

import java.util.Scanner;
public class Main {
	public static void main(String[] args){
		Scanner s=new Scanner(System.in);
		System.out.println("Bir sayi giriniz : ");
		int y = s.nextInt(); 
		if(y>5)
			System.out.println("Sayi 5'ten büyüktür");
		else if(y>10)
			System.out.println("Sayi 10'dan büyüktür");
		else if(y>15)
			System.out.println("Sayi 15'ten büyüktür");
		else
			System.out.println("Sayi 5'e esit ya da 5'ten küçüktür");
	}
}

if-else yapisinda son olarak söyleyecegim sey, if, else if ve else ifadelerinden sonra noktali virgül kullanilmaz. if-else yapisi hemen hemen yazacaginiz her programda kulanacaginiz bir yapi oldugu için bu yapiyi iyi ögrenmeniz gerekir. Bir sonraki yazimda switch case yapisina deginecegim. Bu yapi da belirli kosullara göre belirli islemlerin yapilmasi gerektiginde kullanilan bir yapidir.      

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir