SAP Business Objects Web Intelligence Nedir?

Business Objects Web Intelligence nedir?

Yerli veya yabanci, büyük veya küçük olsun günümüzde her firma verecegi kararlari netlestirmek için veya verdigi bir kararin sonuçlarini görmek için raporlardan faydalaniyor. Su ürünümü ne kadar satiyorum? En çok hangi yas araligina satiyorum? Istedigim satis rakamlarina ulasabildim mi? Ne kadar olumsuz geri bildirim aldim? Bu tip sorular aslinda is birimlerinin veya yöneticilerin çok sik sorduklari sorulardir. Bunlarin cevaplarini almak isterler çünkü; gelecegi bunlara göre planlayacaklardir. Bu tip ihtiyaçlara karsilik verebilmek için IT(BT) ekipleri bir çok rapor hazirlarlar. Bu raporlar bir kisim ihtiyaci kapatabilirken genelde yeterli olmamaktadir. Çünkü ihtiyaçlar dinamiktir ve pazardaki herhangi bir oynama ile degisebilir anlik ve hizli yanit vermek gerekir. Yada sikça olan bir durum ise standart bir raporun tüm birimlerin ihtiyacini karsilayamamasidir. Pazarlama birimi baska bir formatta veri isterken, Satis departmani baska formatta isteyebilir. Yada o an birinin aklina gelmis bir istek olabilir. Iste tüm bu istekleri dogru ve zamaninda karsilar ve is biriminin stratejik kararlar vermesinde en etkili birim olursaniz IT olarak siz “Is Zekasi” yapmis olursunuz. Neyse konuyu dagitmadan Web Intelligence’a gireyim. Yukarida dedigim gibi siz is birimlerinin hizini yetisemezsiniz ne istekler nede isteklerin sekilleri sabit kalir. Çünkü; günümüz sartlari degismistir standart hiçbirsey yetmez, dolayisi ile sizin kullanicilariniz ihtiyaçlarini veya en azindan bir kismini kendisi karsilayabilir hale gelmelidir. Bunu yapabilmesi için IT olarak altyapiyi saglaminiz gerekir. Bu altyapi için temel 3 kural geçerlidir:

.
  • Heryerden erisilebilir bir portal, web sayfasi,
  • Kolay kullanilabilir bir yapi
  • Teknik bilgi gerektirmemesi

Simdi sizin bu üçünü bir araya getirdiginiz ve kullanicilariniza sundugunuz ortamin SAP Business Objects tarafindaki adi Web Intelligence’dir. Özetle : Web Intelligence raporlari yapmak için kullanilan arayüzdür. Web Clienti ve Desktop Clienti bulunuyor. Ama genel olarak Web tarafindaki client kullanilir. Infoview adi verilen bir web sayfasi üzerine login olunarak sahip oldugunuz haklar seviyesinde kullanabileceginiz bir üründür. Hazirlanan Universelere(mantiksal veri katmani) baglanarak universe üzerinde bulunan objeleri sürükle-birak yöntemi ile rapor olusturabilirsiniz. Bir Web Intelligence dokümani ile istediginiz zaman istediginiz veriye erisebilirsiniz ve o veriyle yapacaginiz analizleri paylasabilirsiniz. Bir Web Intelligence dokümani birde fazla queryden olusabilir ve birden fazla sayfadan(exceldeki sheet mantigi) olusabilir. Kendinize ait objeler yapabilir, formüller yapabilir, grafikler ve tablolar üretebilir,kosullu biçimlendirme yapabilir, Drill ile hiyerarsiler arasi gezebilirsiniz. Istediginiz zaman excel,PDF veya CSV’e çikti alabilirsiniz. Dilerseniz bu çiktilari mail attirabilir,FTP’e veya bir lokasyona atabilirsiniz.

Web Intelligence’in sagladigi özellikleri sonraki makalelerimizde tek tek deginecegiz.

.

Yukaridaki yaziyi takip etmisseniz kullanicilara kendi raporalarini yaptirabilmeyi biraz kolaymis gibi anlattim aslinda hiçde degil 🙂 Bu is çok ayri bir konu olmasina ragmen aklima gelmisken bir kaç lafim olacak. Eger sirketinizde Is Birimlerin kendi raporlarini kendilerinin yapacaklari bir ortam hazirliyorsaniz böyle bir düsünceniz varsa; (Is Biriminde kastim teknik bilgisi olmayanlardir. Pazarlama,Satis,Finans vb departmentlar)

  1. Is Birimin anlayacagi Universeler(Hatta beraber yaptiginiz)
  2. Ayakta duran ve performansli bir BI sistemi(Basinca çalisacak :))
  3. Hizli cevap dönen bir veri kaynagi(Çok kritiktir. Cevaplar geç gelirse ilgi azalir.)
  4. Iyi bir egitim (Egitimleri bence sistemi kuran IT elemanlari vermeliler ve ürünü özelliklerinden ziyade universelerinizin anlatimi önemlidir.)
  5. Kullanicilariniza destek olacak bilgili bir ekip(bilgisizi isi batirir.)

Yukaridakiler olmazsa olmazdir. Aklinizda bulunsun.

.

3 thoughts on “SAP Business Objects Web Intelligence Nedir?

  1. güzel yazi olmus mesut tesekkürler, birazda web intelligence önyüzüyle ilgili image’lar olaydi , iyiydi 😉 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir