Oracle GoldenGate Nedir

Oracle GoldenGate Nedir ?

Oracle Goldengate gerçek zamanli veri aktarimi yapan yüksek performansli bir yazilimdir. Oracle Goldengate yazlimini satin almadan önce özellikle Türkiye de çok az kisi tarafindan bilinen bir üründü ve bu kadar çok konusulmuyordu. O zamanlar kullanan biri olarak Goldengate CDC(change data capture) alaninda en basarili üründür. Her ne kadar infosphere CDC görsel arayüzü ile yönetim kolayligi sunsa da, Sybase RTL için SAP çok büyük yatirimlar yapsa da Goldengate esnekligi,kolay kullanimi , yüksek performansi ve hibrit yapisi ile bu alanin en iyisidir. Bu makalede Goldengate in genel özelliklerinden, nerelerde kullanilabileceginden ve bizlere ne gibi kolayliklar saglayacagindan bahsedecegim. Daha sonraki yazilarda kurulum, konfigürasyon, hatalar ve çözümleri gibi konulardan bahsedecegim.

.

Oracle neredeyse tüm goldengate tanitimlarinda Zero-downtime operation tanimini ön plana çikarmistir. Oracle goldengate ile kesintisiz operasyon yapmis biri olaraktan bu tanimi çok dogru buluyorum ve buradan baslamak istiyorum. Bir veritabanin versiyonu yükseltecegimiz zaman veya yeni bir ortama tasiyacagimiz zaman kesintisiz operasyona ihtiyaç duyariz. HP-UX PA-RISC üzerinde çalisan Oracle 9i veritabaniniz var diyelim ve bu veritabani sirketinizin en kritik veritabanlarindan biri mesala Tahsilat için kullaniyorsunuz veritabanini uzun süreli kesme durumunuz yok ve sistem çok eski oldugu için bir çok yeni özelligi kullanamiyorsunuz ayrica boyutu 3 TB i geçtigi içinde artik çok yavas çalisiyor. Böyle bir durumda veritabanini tasimak ve versiyonunu yükseltmekten baska sansiniz yok. Tasimaya karar verdiniz ve yeni sistem için IBM AIX 595 üzerinde çalisan Oralce 11gR2 seçtiniz. Bu veritabanini nasil tasirdiniz? Muhtemelen herkesin aklina gelen ilk cevap export alip yeni ortama import etmek çünkü farkli platformlar oldugu için zaten baska yöntemde yok gibi. Her ne kadar dblink ile verileri aktarma sansimiz olsa da bu yöntemler tahammül edilemeyecek kadar zaman alacaktir. Tahsilat veritabanini hiç kimse 2-3 gün kapatmaya cesaret edemez. Etti diyelim datanin saglikli oldugunu anlamak bile en az 1 gün sürer. Iste böyle bir durumda Goldengate den baska çareniz kalmiyor(CDC ile replikasyon diger ürünlerde düsünülebilir) ve kesintisiz operasyonunun nasil yapildigini yasayarak görüyorsunuz. Yukaridaki hikaye benim yasamis oldugum Goldengate Zero-downtime operation hikayesidir. Bu veritabani yaklasik 1 saat içinde yeni ortamina tasindi ve uygulama testlerinin basarili çikmasiyla 3. Saatin sonunda sistemler kullanima açildi. Her ne kadar kullanmak zorunda kalirsiniz desem de aslinda Goldengate bu gibi operasyonlarda zorunluluk degil kolayliktir diye düsünüyorum.

.

Goldengate disaster recovery çözümleri içinde kullanilabilmektedir. Fakat Oracle zaten standby database ile disaster recovery çözümü sunmakta bu bakimdan Oracle için kullanmak çok mantikli olmayabilir. Goldengate hibrit yapisi ile sadece Oracle-to-Oracle replikasyon degil cross platforma veya veritabanina replikasyon yapabilmektedir. Mesala Teradata Goldengate i disaster recovery çözümü olarak kullaniyor. Ayrica Goldengate ile gerçek zamanli veriambari sistemi kurmaniz mümkün. Bunun için en uygun çözümün oracle-to-Oracle(exadata) oldugunu düsünüyorum fakat Oracle-to-MSSql veya Oracle-to-Teradata yapip gerçek zamanliya yakin veriambari çözümü üretenler de var. Her ne kadar ETL den dolayi online veriambarina inanilmasa da çok yakin zamanda ODI-Goldengate entegrasyonu ile gerçek zamanli veriambari çözümlerinin yaygin bir sekilde kullanilmaya baslanilacagini düsünüyorum.

GoldenGate ile yapilabilecek replikasyon çesitleri

  • One-to-one (source to target) ( Unidirectional )
  • One-to-many (one source to many targets) ( Broadcasting )
  • Many to one (hub and spoke) ( Consolidation )
  • Cascading
  • Bi-directional (active active)
  • Bi-directional (active passive)

.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir