SQL Server Management Studio kullanarak veritabanina ait create ve insert scriptler nasil olusturulur

Bazi zamanlar veritabanimizda bulunan tablo,view vb gibi nesnelere ait create scriptlere ve tablo içinde bulunan veriler içinde insert scriptlere ihtiyacimiz olur. Bu islemi yapmak için gelistirilmis 3rd parti birçok araç vardir, fakat Sql Server Management Studio içinde gelen “Generate Script” araci isimizi görecektir. Bu makalemizde bu araci nasil kullanacagimizi ögrenecegiz.

Örnek için AdventureWorks veritabanini kullanacagiz. Ilk olarak veritabanini sag tiklayarak Task menusun altinda bulunan “Generate Script” seçenegini tikliyoruz.

.

 

Önümüze gelen ekranda next dedikten sonra hangi veritabanina ait script olusturacagimiz soruluyor burada zaten seçili olan “AdventureWorks” veritabanini seçili birakip next diyoruz.

Bu asamadan sonra olusturacagimiz script ile ilgili detayli bilgileri seçebilecegimiz asagidaki ekran geliyor.

Yukaridaki ekranda bizim için önemli olan “script create” ve “script data” seçenekleridir. Script Create ile sonraki ekranlarda seçecegimiz nesnelere ait create scriptleri olustur demil oluyoruz. Script data ile ise seçecegimiz tablolarda bulunan veriler için insert scriptlerini olustur diyoruz. Sizde ihtiyaciniza göre bu ekrandaki degerleri true veya false yaparak istediginiz scriptleri olusturabilirsiniz. Ekrandaki gibi 2 seçenege ait degerleri True yapalim ve digerlerini degistirmeyelim daha sonra next diyip devam edelim.
.

Sonraki asamada yukaridaki ekranda gördügünüz gibi hangi tip nesneler için script olusturacagimizi seçityoruz. Biz örnegimizde schema ve table seçeneklerini isaretliyoruz. Isterseniz seçeneklerde gördügünüz gibi triggerlardan procedurelara kadar tüm nesneleri seçebilirsiniz.  Next diyip devam ediyoruz. Gelen ekranda ise person semasi altindaki Contact tablosunu seçiyoruz.

Next dedikten sorna asagidaki ekran gelir. Bu ekranda olusturulacak scripti bir dosyayami yazmak istedigimiz yoksa yeni bir sorgu penceresindemi görüntüleyecegimiz gibi sorular sorulur.

Eger insert scriptleri de olusturuyorsaniz ve tablonuzdaki kayit sayisi çok fazla ise bu ekranda script to file seçenegini seçmenizi tavsiye ederim. Bizim tek bir küçük tablo için islem yapacagimiz için yeni bir sorgu ekraninda scriptleri görelim. Finish dedik ve islemin tamamlanmasini bekledik.
.

Islem tamamlandigi zaman sql serverda yeni bir sorgu ekrani açililcak ve tüm scriptlerimi oraya yazilacak. SQL serverda çalisanlar için oldukça faydali bir araç. Umarim sizinde isinize yarar.
.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir