Business Objects

 Merhabalar,

Günümüz is dünyasina bakarsak aklimiza gelen herhangi bir sektörde yogun bir rekabetin yasandigini görürüz. Öyle bir rekabetin içindeyiz ki, sürekli birileri bir yerlerin basina geliyor, bazilari sirketten uzaklastiriliyor. Firmalarin pazarlama ve satis birimleri fazla mesailere kaliyor.  Akil alir veya almaz kampanyalar ile müsteriler simartilmaya veya çekilmeye çalisiliyor. Ama bütün bu süreçlerin içinde gereken karari gereken zamanda vermek çok önemlidir. Karar destek sistemlerinin stratejik kararlar almasi sirketin kendine biçtigi vizyonu ve gelecegi çok önemli. Ancak; bu kararin verilebilmesi için gereken bilginin gereken zamanda yetkililere ulasmasi gerekir. Iste bu bilgiler genelde bir rapor oalrak istenilir ve bu raporda çogu zaman Bilgi Teknolojileri (IT) birimlerinden çikar. Itiraf etmek gerekirse genelliklede zorlayarak çikar çünkü is birimleri IT’den nasil geldigini hatta sistemlerde çikip çikmadigini umursamaz. Neyse bu durum herkes için ayni durumdur. Rapor çeken arkadaslar çok çesitli problemler ile hep ugrasirlar. Geçen verdiginiz raporu ile yeni verdiginiz arasinda format farki var, veriler farkli, grafikler yanlis vb. Bu süreci hizlandirmak ve yanlislardan soyutlamak için bu isi ciddi bir proje olarak algilayip firmalarda veri ambari kurmak ve is zekasi kavramina geçis yapmak gereklidir. Ancak; bu kavramlara veya birimlere geçis de yetmeyecektir. Anlik ihtiyaçlara hizli cevaplar dönmek gerekir.  Bunun için web üzerinden hizmet vermelisiniz, kolay bir ara yüzünüzün olmasi gerekir ve kullanicinizin veya müsterinizin hizli bir sekilde ihtiyacina çözümü buluyor olmasi gerekir.  Peki diyelim bunlari da yaptiniz, yine yetmeyecek ufkunu açtiginiz is birimleri artik ad-hoc anlik ihtiyaçlarini da sisteminizden almak isteyecektir. Hatta kendisi yapmak isteyecektir.  Iste bu noktada piyasada bulunan BI ürünlerinden birini almak ve bu paket çözümü firmaniza göre özellestirmeniz gerekir. Piyasa da bu anlamda kullanabileceginiz oldukça fazla ürün var. Hemen her büyük firmanin bu konuda bir ürünü vardir. Oracle’in BI’i , IBM’in COGNOS’u, SAP’nin Business Objects’i ben bu ilki olan Yazilim Mutfagindaki makalelerimde SAP’in Business Objects ürününü anlatacagim. Neden SAP diye sormayin ama kisaca oldukça güzel bir ürün oldugunu söyleyebilirim. Detaylari makaleleri okudukça sizde fark edeceksiniz. Ama asagidaki Gartner grafiginde görüldügü gibi SAP hem vizyoner anlamda hem de lider anlaminda gayet iyi bir noktada.

Description: C:\Documents and Settings\TELEKOM\Desktop\GartnerMQ_BIQ10-278x300.png

 .

Aslinda Business Objects bir ürün portfolyosunun ismi, içinde Raporlama ürünlerinden, dashboard ve görselleme ürünlerine, Veri kalitesi ürünlerinden Risk yönetimi ürünlerine kadar genis bir yelpaze var. Ben size Raporlama ürünlerinden bahsedecegim.  Bir paket raporlama ürünü kullanirken öncelikli olarak 2 basliga dikkat etmeniz gerekir.  Web üzerinden kullanilmasi gerektigine deginmiyorum bile.

1.)    Kolay Kullanim

2.)    Saglam Bir Altyapi

Simdi Business Objects ikisini de sagliyor. Öncelikle raporlarin görüntülenebildigi ve yapilabildigi yer InfoView adinda bir web sayfasi görünüsü ve kullanilabilirligi kullanici dostu.  Oldukça rahat ve esnek bir agaç yapisi sunuyor bize, istegimize göre az buçuk özellestirebiliyoruz. Rapor yapabilmek için Business Objects’in Web intelligence adli ürününü kullaniyoruz. Bu ürün web üzerinden de açilabiliyor. Yani InfoView ekranina gidiyoruz yetkimize göre tabiî ki rapor yapmak istiyoruz ve web sayfasinda bize adi Web Intelligence olan bir java uygulamasi açiyor. Bu ekranda bir çok obje görüyoruz. Iste Müsteri Adi, Aldigi Ürün,yasadigi sehir vb…,sektöre göre terimler ve baska seyler bunlari kullanarak tamamiyla sürükle birak yöntemi ile rapor olusturabiliyoruz. Olusturdugumuz raporu kaydedip, periyodik hale getirip excele veya pdf haline alabiliyoruz.

Önceden yapilmis bir raporu görüntüleyebilir veya degistirebiliriz. Bu degistirme kismi için iki seçenegimiz var. Ya raporu olusturan elemanlar ile oynayabiliriz. Iste grafik ekleyebilir, grafikteki dimensionlari degistirebilir,bir listedeki kolonlar ile oynayabiliriz. Ya da ikinci seçenek olarak Universe dedigimiz semantik katmani kullanarak rapora yeni kolonlar ekleyebiliriz. 

Evet, arkadaslar bu makalede konuya bir giris yaptik. Bundan sonraki makalemde nasil rapor yapabiliriz konusuna egilecegim. O makaleyle beraber altyapisina Universe Designer’a  BO’nun asil güçlü oldugu alan Universe yapina geçicegiz.
 .

 

 

One thought on “Business Objects

  1. keske bu konuyla ilgili daha fazla yazsaniz da biz acemiler neyin ne oldugunu daha rahat kavrayabilsek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir