DEGISKENLER

Temel programlama islevlerini gerçeklestirebilmek için “degiskenler” kullanilmaktadir.Bir degisken küçük bir depo gibidir.Içinde sayilar, kelimeler, harfler saklanabilir. Degiskenler program içerisinde defalarca kullanilsada içinde ayni anda sadece bir bilgi tutar. Degiskenler geçici olarak kullanildiklari için program veya bilgisayar kapaninca silinir.
Visual Basic’ in degisken tanimlamalarinda bazi farkliliklar vardir, fakat bu farkliliklar V.B .NET’ te çözülmüstür. V.B 6.0’ da farkli veri tipindeki degiskenlerin tek bir satirda tanimlanmasina izin veriliyordu. Örnegin :

.
 

Kod:
Dim baslik As String , sayac As Integer

Yukaridaki kod V.B .NET’ te çalismayacaktir, çünkü V.B .NET tek bir satirda sadece ayni veri tipine ait degiskenlerin tanimlanmasina izin vermektedir. Örnegin :
 

Kod:
Dim baslik , adSoyad As String


Yukaridaki kod V.B 6.0’ da farkli bir sekilde çalisacaktir. “baslik” degiskeni Variant olarak kabul edecektir. V.B .NET’ te her ikiside String kabul edilir. Degiskenlere tanimlama sirasinda ilk degerleri verilebilir. Örnegin :
 

Kod:
Dim kod As Integer = 23
Dim ad As String =”Forum.YazilimMutfagi.Com”


PRIVATE SÖZCÜGÜ
Yerel degiskenler tanimlamak için kullanilir. Bu deyim ayni zamanda yerel prosedürlerin ve Class Modullerin taniminda da kullanilir. Kullanimi :
 

Kod:
Private degisken.adi [[ indis]] [As tipi]


PUBLIC SÖZCÜGÜ
Modül bazinda Public yada global degisken tanimlamak için kullanilir. Bir public degisken hem proje bazinda kullanilabilir hemde projenin tüm modüllerindeki prosedürler tarafindan kullanilabilir. Eger public degisken Class modülde kullanilirsa proje disinda da degiskene erisilebilir. Ayrica public olarak prosedürler ve Class Modüller de tanimlanabilir. Kullanimi :
 

Kod:
Public degisken.adi [[indis]] [As [New] tipi]


STATIC SÖZCÜGÜ
Local degiskenleri, prosedürün her çagrilisinda bir önceki çagrilis sonunda hesaplanmis olan degerlerini saklar hale getirmek için Static sözcügü ile tanimlanmalari gereklidir.
ILKEL DEGISKEN TÜRLERI
1 ) STRING
Karakter siniri verilmezse 2 milyar karaktere kadar atama yapilabilen sayisal olmayan veri tipidir. Karakterlerden olusan veriler String olarak tanimlanir. Örnegin ögrenci adi gibi bir bilgi String olarak tanimlanmalidir. String veriler sayilari içerebilir ancak sayisal isleme giremez. String degiskenlere deger atamak için çift tirnak (“ ”) karakteri kullanilir. Veri tipini temsilen “$” karakteri de kullanilabilir. Örnegin :
 

Kod:
Dim s As String
s= “Forum.YazilimMutfagi.Com“
Dim isim$ =”Ihsan ÖLMEZ”


2 ) CHAR
Iki byte lik bir karakter tipidir. Içinde sadece karakter barindirabilir. Bu tipten degiskenlere atama yaparken sadece bir karakter atanmasi yapilabilir. Birden fazla atama yapildiginda sadece ilk karakter dikkate alinacaktir.
3 ) BOOLEAN
Iki byte lik veri tipi olmasina ragmen True veya False degerleri alabilir. Yani daha çok iki durumli degiskenlerde kullanilir. Bu tipten tanimlanan degiskenlere True-False degerleri atanabilecegi gibi sayusal deger de atanabilir.
SAYISAL DEGISKEN TÜRLERI
INTEGER
Visual Basic de tam sayi degiskenleri tanimlama için kullanilir. Hafiza da iki bytelik yer kaplar. Alabilecegi deger araligi -32768 ile +32767 arasindadir. Veri tipini temsilen “%” karakteri de kullanilabilir.
DEGISKEN ISIMLENDIRME KURALLARI
Degiskene verilecek isim anlasilir bir isim olmasi programin okunurlulugunu kolaylastirir. Bir degisken tanimlanirken asagida verilen kurallar göz önünde bulundurulmasi gerekir.
1 ) Degisken ismi bir harf ile baslamalidir. Bir rakam veya özel isaretle baslanmamalidir. Örn. :
 .

Kod:
Dim isim1 , isim2

–> Dogru
Dim 1isim , 2isim[/code] –> Yanlis[/code]
2 ) Degisken isminde boslik bulunmaz. Bunun yerinde alt çizgi (_) karakteri kullanilabilir. Örn. :
 

Kod:
Dim ad_soyad ,Dogum_Yeri

–> Dogru
 

Kod:
Dim ad soyad , Dogum Yeri

–>Yanlis
3 ) Degiken isminde sadece harfler, rakamlar ve alt çizgi bulunabilir. Örn. :
 

Kod:
Dim satis_tarihi , gorev_yeri , isim1

–> Dogru
 

Kod:
Dim satis-tarihi , gorev.yeri

–> Yanlis
4 ) Degiskene verilecek ismin V.B komutlarindan olusmamalidir. Örn. :
 

Kod:
Dim not

–> Yanlis
 

Kod:
Dim and

–> Yanlis


TESEKKÜRLER.


 

11 thoughts on “DEGISKENLER

  1.  Degiskenleri diger sayfalarda nasil kullanabiliyoruz.

     

    Örnegin. ayarlar.aspx te tanimladigmiz bilgileri default.aspx te nasil kullanabiliriz. Bunun için ayri bir sekli mi var.

  2. Güzel yorumun için tesekkür ederim, aradigin seyin ne oldugunu söylersen yardimci olabilirim 🙂

  3. TurkS abi..ellerine kollarina agzina saglik. Cok yardimci oldun. Okulda bir türlü anlamamistim. Cok faydali oldun. Devamini bekleriz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir