Adim Adim Oracle 10g Database Kurulumu

Merhaba. Bu benim ilk yazim. Elimden geldigince Oracle 10g hakkinda bildiklerimi sizlerle paylasmaya çalisacagim.

Öncelikle oracle kurulumunu incelemek istiyorum. Daha sonra da oracle yüklü bir bilgisayardan yazilimi kaldirmayi. Anlatimlarimi Windows XP isletim sistemi üzerinde yapacagim.

Kurulum esnasinda bilgisayarin dili Ingilizce olmali. Bunun için Bölge ve Dil Seçeneklerinde, diller ve gelismis sekmelerinde dili Ingilizce yapiyoruz. Bilgisayari yeniden baslatiyoruz.

.

Firewall’i kapatiyoruz. Kurulum esnasinda engellemeler yapmamasi için.

Kurulum dosyasini C:\ gibi bir yere aliyoruz. Çünkü örnegin masaüstünde oldugunu varsayalim. Kullanici adimizda da Türkçe bir karakter varsa kurulum sirasinda sorun çikabiliyor. Bu nedenle dosyanin bulundugu dizinde mümkünse Türkçe karakter olmasin.

Setup.exe yi çalistiriyoruz. Siyah bir ekrandan sonra Select Installation Method  ekrani gelir. Burada iki seçenek mevcuttur.Basic Installation ve Advanced Installation. Basic Installation kolay kurulumdur.Standart ayarlarla kurar.Biz sadece sifre belirleriz. Ama Türkçe dil destegi olmaz. Advanced Installation ise ayarlarla ilgili bize daha çok seçenek sunar.Advanced Installation i seçerek devam ediyoruz.

Select Installation Type ekraninda karsimiza 4 seçenek çikar. Enterprise Edition, Standard Edition, Personal Edition ve Custom.

Enterprise Edition i seçiyoruz ve sag altta ki Product Languages butonundan dil ayarlarini yapiyoruz.

Sag tarafta secili diller arasinda eger Türkçe’yi görüyorsak bölge ve dil seçeneklerini düzgün ayarlayamamisizdir ve kurulum hata verecektir. Yol yakinken geri dönüp bunu düzeltmemiz gerekir. Sag tarafta sadece Ingilizce olmali sol taraftanda Türkçe’yi biz seçiyoruz ve devam ediyoruz.

Spesify Home Details ekrani kurulum yeri bilgisini verir.Name default olarak OraDb10g_home1 verir.Böylede kalabilir baska bir isimde verebiliriz.Fakat bu isim tek ve benzersiz olmalidir. Path ise kurulum yeridir. Oracle hangi diskte daha fazla bos alan varsa otomatik olarak orayi seçecektir.

C:\oracle \product\10.2.0.\db_1

Burada yeri gelmisken kisaca Oracle Kurulum Mimarisinden (OFA-Optimal Flexible Architecture) bahsetmek istiyorum.

ORACLE_BASE: disk\oracle\product

ORACLE_HOME: disk\oracle\product\10.2.0\db_1

Oracle kurulum yaparken bu dizinleri olusturup kurulum yapar.

 

Ben Oracle’in verdigi isimleri hiç degistirmeden devam ediyorum.

Product-Specific Prerequisite Checks kisminda yaptigi tüm kontrollerin status kisminda succeeded yazmali. Eger statik ip kullanmiyorsaniz burada statik ip yok diye bir uyari alabilirsiniz. Önemsemeyin.

Next diyoruz ve karsimiza Select Configuratin Option ekrani geliyor. Burada Create Database seçenegini seçiyoruz. Çünkü biz veritabanini kurulum asamasinda olusturmak istiyoruz. Install Software Only seçenegini seçerek veritabanini script ile daha sonra da yaratilabilir. Diger seçenek ise Configure Automatic Storage Management (ASM). Bu 10 g ile gelmis bir yenilik. ASM veriyi var olan disklere yayarak yazar. Okurken daha hizli okuyabilmek için. Raidin yazilim bazlisidir. Raid varsa bunu seçmeye gerek yok. Create Database seçenegini seçip devam ediyoruz.

Sonraki ekran Select Database Configuration. Yine 4 seçenek var.

.

General Purpose: Genel amaçli. Biz bunu seçiyoruz. Amacimiz Oracle’i ögrenmek çünkü.

Transaction Processing: Ayni anda birden fazla insert, update gibi sorgularin oldugu bankacilik yada alisveris sitelerinin veritabanina uygundur.

Data Warehouse: Veri ambarlarina uygundur. Daha çok select sorgusunun yapildigi veritabanlari içindir.

Specify Database Configuration Options

Global Database Name veritabaninin adidir. Default olarak orcl gelir. Türkçe karakter olmamasina özen gösterin.

Select Database Character Set kisminda bir çok seçenek gelir karsimiza. Seçili olarak gelen West European WE8MsWIN1252 dir. Bunu seçersek s ve g harflerini kullanamayiz.

Türkçe için iki seçenek mevcuttur bunlar Turkish WE8ISO8859P9 ve Turkish TR8MSWIN1254. Genelde birincisi kullanilir. Birincisi ikincisine birkaç karakter daha eklenmis halidir.

Bir de Unicode Standard UTF-8 AL32UTF8 vardir. Bu ise tüm dilleri destekler. Ama her zaman ISO lar UTF lerden daha hizlidir. Turkish WE8ISO8859P9 u seçiyoruz. Ekranin altinda Create database with sample schemas seçenegini seçiyoruz ki örnek kullanicilari ve onlarin semalarini yaratsin.

Select Database Management Option ekrani ile devam ediyoruz. Use Database Control for Database Management seçenegi zaten seçili geliyor. Eger altindaki Enable Email Natifications seçenegini seçip SMTP server ve mail adresi girersek veritabaninda olan degisiklikleri de mail adresimize iletmek mümkün. Simdilik email notification kismini aktif etmiyor ve bu sayfayi next diyerek geçiyoruz.

Specify Database Storage Option kisminda veritabani dosyalarinin saklanacagi yeri gösterir.

C:\oracle\product\10.2.0\oradata olarak belirlenmistir. Hiç degistirmeden devam ediyorum.

Specify Backup and Recovery Options kisminda ise otomatik yedekleme seçenekleri mevcuttur. Yedekleme konularini ilerleyen yazilarimda anlatacagim. Simdilik Do not enable Automated Backups seçenegini seçip devam ediyoruz.

.

Daha sonra 4 önemli kullanici için sifre belirliyoruz. Bunlardan en önemli ikisi SYS ve SYSTEM. Diger ikisi ise SYSMAN ve DBSNMP, bunlar Enterprise Manager’in kullanicilari. Hepsine tek tek sifre verebilecegimiz gibi ortak bir sifrede belirleyebiliriz. Bu kullanicilari ve yetkilerini de ilerleyen yazilarimizda inceleyecegiz.

Karsimiza gelen Summary ekraninda install butonuna tikliyoruz ve kurulum basliyor…

End of Installation ekrani karsimiza çiktiginda kurulum tamamlanmis oluyor. Exit butonu ile kurulumu bitirebiliriz.

XP yüklü bir bilgisayara Oracle veritabani kurduk. Ilerleyen yazilarda bulusmak üzere..

3 thoughts on “Adim Adim Oracle 10g Database Kurulumu

  1. Iste budur, bu makaleyi hazirlayan arkadasimiza tesekkürler çok sade ve anlasilir yazmissiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir