Sql Server 2005 Tuning,Sql Server 2005 Hizlandirma Ve Index Atma Islemleri Part I

Sql Server 2005 HIZLANDIRMA,INDEX atma

Sql de veritabani islemlerinde 2 tane dosya olusur.Bu dosyalar loglarin tutuldugu ldf dosyalari ve datalarin tutuldugu mdf dosyalaridir.

Verilerde 8k lik pageler halinde tutulur.Data ve index pageleri olarak.

Sql çalisacagi zaman olusan execution plan da scan islemimi yoksa seek islemimi olacagini tutar.

Scan islemi adindanda anlasildigi üzere tüm pageleri arar.Herhangi bir index kullanmamaniz durumunda execution plan scan islemi yapar.

Ancak size gerekli sütunlara index attiginizda execution plan seek olarak çalisir.Yani page de aranilan konuma yönlenir.

Indexlerde clustered index ve nonclustered index olmak üzere 2 ye ayrilir.

Clustered index olursa sonuç size tüm alanlari tarayarak gelir.Nonclustered index ise ihtiyaciniz olan alanlar taranir ve sonuç oyle gelir,basit bir mantikla özel search islemleriniz için non clustered index size daha fazla fayda saglayacaktir.

.

Index atarken dikkat etmeniz gereken bazi noktalar da yok degil,asiri transaction islemlerinin oldugu bir database de çalisirken her alana index atmak page boyutlarini artiracagindan pek de tavsiye edilmez,ancak sadece okuma(select) islemi yapilan bir database yönetiyorsaniz gerekli gördügünüz her yere index atabilirsiniz.

Index atarken en büyük yardimciniz istatistiklerdir.Istatistikleri iyi analiz ederseniz nereye index atacaginizi daha iyi belirleyebilirsiniz.

Index Pageler?

Index pageler 2 sütünludur.Bir sutunda index atilan alanlar,diger sütunda ise bu alanlara iliskin key degeri tutulur.

Peki performans arttirimi için sadece index atmak yeterlimidir?

Bu en büyük yanilgilardan biridir her sütunuma index atiyorum artik database’im süper gibi bir mantik çok yanlis bir mantiktir.Index atacaginiz sütunlara karar vermek çok önemlidir ve kesinlikle istatistiklerin incelenmesi gerekir.Diger önemli nokta ise fragmantasyonlarin takibidir. Pageler bozulmus olabilir,indexler zarar görmüs olabilir bunlarin takibi çok önemlidir.Takibi için bir takim DMW(dynamic management view) komutlari vardir.Bu komutlarada baska bir makalede genis olarak yer verecegiz.

3 thoughts on “Sql Server 2005 Tuning,Sql Server 2005 Hizlandirma Ve Index Atma Islemleri Part I

  1. merhaba,

    haklisiniz sitede özel mesajlasma malesef yok. site ile ilgili bir çalisma yeni basladi umarim daha iyi bir sekilde karsimiza çikacak. murat arkadasimiza gelince, kendisi suan asker ve dönüsüne az kaldi.  Konu ile ilgil sorulariniza forum kismina üye olarak yeni bir baslik altinda açabilirsiniz. diger arkadaslardan konu ile ilgilenenler muhakkak cevap vereceklerdir. 

  2. Sayin Murat Yilmaz;

    Bu konu ile alakali aklimda bir kac soru var sizin yardim edebileceginizi du$undugum ancak bu sitede sanirim ozel mesaj atma gibi bir menu olmamasi sebebi ile size buradan yazmak zorunda kaldim. Rica etsem mail adresinizi verebilir misiniz size bir kac $ey dani$abilmem icin?

     

    Te$ekkur ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir