Site Haritası Nedir, Neden Kullanılır, Hangi Yapıda Olmalıdır, Escape Karakterler Nelerdir.

Site Haritası Nedir, Neden Kullanılır

İki türlü site haritası vardır. Birincisi bir html sayfa içerisinde web sitemizde bulunan sayfaları bölümlere ayırarak kullanıcıya göstermek için kullanılır. İkincisi ise sitemizde bulunan sayfanın bir listesini arama motorlarına vermek için kullanılır. Site haritaları XML yapıda hazırlanmalıdır. Google amca site haritalarının aşağıdaki durumlarda kullanılmasının yararlı olacağını söylüyor.

  • Siteniz dinamik içerige sahipse.
  • Sitenizde, tarama sürecinde Googlebot tarafindan kolayca keşfedilemeyen sayfalar (örneğin zengin AJAX veya Flash ögeleri içeren sayfalar) varsa.
  • Siteniz yeniyse ve az sayıda bağlantı içeriyorsa. (Googlebot, bir sayfadaki bağlantıları izleyerek başka bir sayfaya ulaşır ve web’de bu şekilde tarama yapar. Dolayısıyla, sitenize bağlantı verilmediğinde sitenizi bulmamız kolay olmayabilir.)
  • Sitenizde birbiriyle sıkı baglantısı olmayan veya hiç bağlantısı olmayan sayfalarınız varsa.

Ayrıca site haritalarını kullanarak google’a sitemizde bulunan sayfalar hakkında bilgi verebiliriz. Bunlar;

  • Sayfalarınızdaki içeriğin değişme sıklığı. Örneğin bizim sitemizde her yeni makale eklendiğinde ana sayfamız değişir fakat daha önceden eklenmiş bir makalenin içeriğinin değişmesi çok daha zordur.
  • Her sayfa için son değiştirilme tarihi.
  • Sitemizde bulunan sayfaların önem dereceleri.

Site haritası kullanmak google amcanın sitenizi daha hızlı indekslemesini sağlar.

Site Haritasınin Yapısı

Site haritaları (sitemap) XML formatında olmak zorundadır demiştik. Örnek bir site haritası yapısı aşağıdaki gibi olmalıdır.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
<url>
<loc>http://www.yazilimmutfagi.com/</loc>
<lastmod>2009-03-02</lastmod>
<changefreq>always</changefreq>
<priority>1</priority>
</url>
</urlset>

Yukarıda ki örnekte gördüğünüz gibi site haritaları urlset etiketi ile başlar ve urlset etiketi ile biter. Site haritasında kullanabileceğimiz etiketler ve açıklamaları aşağıdaki gibidir.

EtiketKullanimAçiklama
<urlset>Zorunluurlset etiketi sitemizde bulunan tüm linklerin bir kümesidir
<url>Zorunluurlset kümesinin her bir elemanı url etiketinde tanımlanır.
<loc>ZorunluSayfanın URL’si. 2048 karakterden az olmalıdır.
<lastmod>Istege BagliSayfanın en son değişme tarihi. YYYY-MM-DD (Yıl, Ay, Gün) formatında olmali.
<changefreq>Istege BagliSayfanın değişme sıklığı.
Alabilecegi degerler:
always (her zaman)
hourly (her saat)
daily (her gün)
weekly (her hafta)
monthly (her ay)
yearly (her yil)
never (hiçbir zaman)
<priority>Istege BagliSayfalarınızın  öncelik sıralaması. Bu bilgiye göre arama motoru sayfalarınızın taranma sırasını belirler. Varsayalan degeri 0.5 dir. 0 ile 1 arasinda degerler alır.

Escape Karakterler

Site haritası oluştururken linklerimizde kullandığımız bazı karakterlere dikkat etmemiz gerekiyor. Bunlara Escape Kodu deniliyor. Eğer escape kodları yerine bu karakterleri kullanırsak “XML Ayrıştırma Hatası: iyi düzenlenmiş degilLocation ….” hatasi aliriz. Örnegin urlmizde query string varsa & isaretini kullanamayiz, bunun yerine & kullanmamiz gerekiyor. Bu karakterler ve karsiliginda kullanmamiz gereken karakterler aşağıdaki gibi.

KarakterEscape Kodu
Ve İşareti&&amp;
Tek Tırnak İşareti&apos;
Ve İşareti&quot;
Büyüktür İşareti&gt;
Küçüktür İşareti
&lt;

Site haritamızı oluşturduk peki bunu google’a nasıl göstereceğiz. Bunun için google webmaster adinda bir tool sunuyor. Bu tolu kullanarak google site haritanızı ekleyebilir ve takip edebilirsiniz. Bir sonraki makalemizde ASP.NET ile dinamik olarak nasıl site haritası oluşturabileceğimizi anlatacağız.

23 thoughts on “Site Haritası Nedir, Neden Kullanılır, Hangi Yapıda Olmalıdır, Escape Karakterler Nelerdir.

  1. Merhaba arkadaslar,

    her arananin bulundugu bir site sahinin dedigi gibi zor malesef. bence aradiginizi bulamadiginiz zaman onu ögrendikten sonra paylasimci olmak lazim. bu site sart degil ama en azinda türkçe kaynak sikintisini çözebilmek için bildiklerinizi yazip paylasmalisiniz.

  2. Site güzel bir site.. her aradigini hiç bi yerde bulamazsin. o aradiklarini bulamayan arkadaslar siz ne kadar biliyorsunuz yada bildiklerinizin ne kadarini paylasiyorsunuz..

  3. Çok güzel bir site…mesele aradigini bulmak yada bulmamak degil, buradaki bilgilerden en iyi sekilde faydalanmaktir.EMEGE saygi.

  4. Ya çok garip aradigim hiç bir seyi bulamadim ne demek:) burasi sizin aradiklariniz degil bizim bilgi birikimlerimizin paylasildigi bir yer bu paylasimdan faydalanmak isteyen bilgilenmek isteyen gelir alir hee sorunuz vardir yorumlarda sorarsiniz onlarada bildigimiz kadari ile cevap veririz veya bilgi alabileceginiz bir siteye yönlendiririz.

  5. dinamik sitemap olusturma asamasina gelmissiniz artik, bunun otomatik olmasi gerektigini anlamis olmaniz bence cok guzel bir gelisme sizin için,

    bu sorunuz icin dimanik site map olsturma ile ilgili yazdigim makeleye bakabilirsiniz. 

  6. normal tabi size göre ben bu sistemde sitepa ida olustururm tüm adreslerimle, iyide ben her ilan girdigimde tekrar sitemap imi degistirecem yani bunu otomatik oalrak degistirecek bir sey yokmu, yeni bir emlak veya arsa, tarla ilani girdim hemen bunu sitemap a yazacak otomatik bir program varmidir, yoksa bunun çaresi nedir. bilgilendirseniz çok sevinirim iyi çalismalar, iyi geceler 

  7. yazi çok kaliteli ve hiç bilmeyen birinin bile rahatça anlayabilecegi dilden anlatilmis sade ve genis bir sekilde arkadasimin eline saglik sik kullanilanlara ekledim siteyi. kendi web sitem yok emlak pazarlama ile ugrasiyorum http://www.istevitrin.com a ilan verirken bu yazi aklima geldi bir kaç denem neticesinde sitemap a ulastim ve gördügüm sey ufak tefek degisiklikler haricinde her sey burasi ile ayni tutuyor. site yöneticinden bilgi istedim (benim mantigima göre google bir siteden digerine atlar ne var ne yok tarar içerigi kendine alir aramalarda bulur ) bana olayin o sekilde olmadigini ve sizin anlattiginiz gibi oldugunu söylemesi üzerine çok sasirdim, her kez bu isi biliyormus ama bizim gibi eski kafali kara düzen giden emlakcilar santim santim yol aliyormusuz. netice bende net isine el attim bir site kurulumu için harekete geçtim buraya kadar her se

  8.  aradiginiz seyleri bulamiyor olmaniz,sanirim bilgisayar ve yazilimlarla ilgili hiç bir halt bilmemenizle yorumlanabilir.

  9. aradiginiz seyler olmayabilir. burasi msdn kütüphanesi degil.Her aranin bulundugu bir site olusturmak o kadar kolay olsa siz bile yapardiniz degilmi.

    arayip bulamadilarinizi yazsaydiniz bizede makale konusu çikardi. sadece elestireceginize birazda arayip bulamadiklarinizi yazsaydiniz bence çok daha etik olurdu.

    Saygilar

  10. Yorumunuz için tesekkür ederim. Ilk firsata istediginiz konu ile ilgili bir makale hazirlarim. Veritabani islemleri için aslinda bir code generator kullanmak en mantiklisi. Sql islemlerini nasil yapabileceginiz anlatan bir makaleden sonra ilk firsattada veritabani islemlerini otomatiklestirebileceginiz bir yapidan bahsederim. Iyi çalismalar

  11. merhaba Sinan. Faydali olabiliyorsak ne güzel. Yazmamizi istediginiz konular varsa yorum ekleyin biliyorsak yazalim. bilmiyorsak arastiralim.:) Basarilar.

  12. Sabri Abi Ben Istanbul Beykozdan Sinan Sitenizde Yararli Bilgileri Paylastiginiz Için Cok Tesekkür Ediyorum Sizlere.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir