SQL Server Integration Services – SQL Server dan Text Dosyaya Veri Aktarma Örnegi

Bu makalemizde Integration services kullanarak SQL Serverdan aldigimiz kayitlari bir text dosyaya yazacagimiz basit bir data aktarim örnegi yapacagiz.

SQL Server 2008 Integration Services – Genel Bakis

SQL Server Integration Services – Data Flow Bilesenleri

Örnek Projeyi Burdan Indirebilirsiniz

.

 Ilk olarak SQL 2008 Integration services kurulumu ile gelen SQL Server Business Intelligence Development Studio yu açalim. Asagidaki resimdede göründügü gibi Business Intelligent Project tabi altindan Integration Serveices Project ti tiklayip proje adini yazdiktan sonra Ok butonuna basalim. Biz bu projemizi SSISOrnek1 olarak adlandirdik.

 

                Projemizi olusturdugumuzda önümüze bir designer gelecek. Asagidada göründügü gibi Designerin Control Flow, Data Flow gibi farkli tablari var.

Control Flow içerisinde iken soldaki toolbox da bulunan Data Flow bilesenini sürükleyip designer içine birakalim. Bir control flow içerisinde birden fazla data flow olusturabilecegimiz için istersek data flowlarin isimlerini degistirebiliriz. Asagidaki resimdede göründügü gibi biz data flow ismimizi Ilk data flow Ornegi olarak adlandirdik.

 

Ekledigimiz data flowu çift tikladigimizda asagidaki ekran açilacaktir. Bu ekranda data flowun baglanacagi veri kaynagini seçiyoruz. Eger daha önceden paket içerisinde bir veri kaynagi olusturdu iseniz burdan seçebilirseniz. Ilk kez olusturuyorsaniz açilan ekranda New butonuna basin. 

New  butonuna bastiginizda açilan ikinci ekranda yine New butonuna basarak asagidaki ekranin açilmasini saglayin. Açilan pencerede baglanacaginiz SQL Server ayarlarini yaparak baglanmak istediginiz veritabanini seçin biz bu örnekte AdvantureWorksDW2008 veritabanini kullanacagiz.

 

.

Yukardaki ekranda veritabani ayarlarini yaptiktan sorna Test Connection diyip baglantinizi kontrol edin. Ok butonuna basarak çikin. Asagida görünen ekranda baglanmak istediginiz tabloyu seçerek Ok diyin. Biz DimCustomer tablosundan veri  çekecegiz.

 

Simdiye kadar aktaracagimiz veriyi alacagimiz veri kaynaginin ayarlarini yaptik. Bu örnegimizde SQL den aldigimiz veriyi bir text dosyaya yazacagiz. Bu yüzden toolbox içindeki Destinations tabi altinda bulunan Flat File Destination kullanacagiz. Toolboxdan bu bileseni alip designera birakalim.  Daha önce ekledigimiz Ado.NET source bilesenini tikladigimiz zaman altinda biri yesil biri kirimizi olmak üzere iki  ok çikacaktir. Bunlardan yesil olan normal akisi kirmizi olan ise hatali akisi göstermektedir. Biz yesil oku tutup ekledigimiz Flat File Destination üzerine birakalim. Bu islemi gerçeklestirdigimiz zaman asagidaki resimde görünen yapiyi kurmus olacagiz.

 

 

Flat File Destination bilesenini çift tiklayarak düzenleme ekranina girelim açilam ekranda New butonuna bastigimizda bir açilan ekrandan Delimated seçenegini seçip Ok dedigimizde olusacak dosyayi nereye kaydedilecegimizin soruldugu bir ekran açilacak burda browse diyerek veya direk textbox içine yazarak islemimizi gerçeklestirebiliriz. Biz dosya yolumuzu c:\deneme.txt olarak belirledik. Ok diyerek ekrani kapatin.

 

Döndügümüz ekranin sol tarafindan Mapping diye bir seçenek vardir. Bu ekran bize kaynakla hedef arasindaki veriyi nasil iliskilendirdigimiz gösterir. Bu ekranda Ok butonuna basarak çikalim. 

Artik projemiz çalismaya hazir F5’ basarak projemizi çalistiralim. Proje çalistiginda Daflow içine ekledigimiz bilesenler önce sirasi ile sari sonra ise yesile dönmeli. Burdaki sari bilesenin çalistigini gösterir. Yesil ise çalismasinin sorunsuz tamamlandigini gösterir. Eger Kirmizi rengi gördü iseniz bilesende bir hata olustu demektir.  Hata mesajlarina ve hatali kayitlari farkli bir yere yönlendirme islemlerine sonraki makalelerimizde bakacagiz.

 .

 

Kaynak ile hedefi birbirini bagladigimz path adindaki bilesenimiz paket çalisirken bize o an için kaç adet kayitin aktarildigini gösterir. Tamamlandiginda da toplam aktarilan kayit sayisini bu ok üzerinde yandaki  resimde ki gibi görürüz. Ben Dosya yolu olarak c:\deneme.txt olarak ayarlamistim. Bu yolda dosyamizin olusmus olmasi ve içindede 18484 adet kaydin bulunmasi gerekiyor.

 

Bu makalemizde basit bir data flow örnegi yaptik. Bir sonraki makalemizde ayni örnek üzerinde devam edecegiz fakat kaynak ile hedef arasinda akan veriyi isledikten sonra hedefe yazacagiz.   Bu islem için daha önceki makalelerimizde anlattigimiz transformations bilesenlerini kullanacagiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir